Kipshoarma ...maar dan met de kruiden uit de Midden Oosten
het gerecht word veel gegeten in Israël en Jordanië het hele Midden Oosten eigenlijk wel.
Meestal word het gemaakt van kip ,kalkoen en lamsvlees...varkensvlees word niet gegeten in deze landen dat is typisch iets voor Nederland
In de supermarkt liggen meestal de bakken shoarma gemaakt van varkensvlees.
Ik maak het van kipfilet en maak ook het kruidenmengsel
Heel veel kruiden uit het Midden-oosten komen hier samen..Ik doe ze ook bij elkaar in een kom
Ik neem voor 2 personen 250 gram kipfilet
kruiden alles een halve theelepel behalve kurkuma daar iets minder van
gemberpoeder of geraspte gember
kurkuma
paprikapoeder
peper
chilipeper
korianderzaad
komijnzaad
sumac
ras el hanout
za-àtar (Laatste 3 kruiden te koop in Marokaanse of Turkse winkels)
kaneel
knoflookpoeder
uienpoeder
1 lepel citroensap
1 lepel olijfolie
Alle kruiden mengen door elkaar
kipfilet in blokjes snijden of reepjes en marineren met het kruidenmengsel
Doe het een paar uur van tevoren en zet weg in de ijskast
ondertussen een lekkere knoflookmayonaise maken
Ipv broodjes eet ik er veel groente bij
rode ui
knoflook
bakje champignons
zoete aardappelen
en puntpaprika
dit ga ik allemaal bakken en wokken
De zoete aardappel bak ik 10 minuten apart in olijfolie met knoflookpoeder en uienpoeder
Een andere keer eet ik het met pitta broodjes die je even opwarmt in de oven of in de koekenpan
Dan doe ik de paprika apart bakken en geen champignons ..Wel het recept volgen van het kruiden van de kipfilet of kipdijfilet
De rest van de groente in plakjes snijden ui en knoflook heel fijn
en dan lekker gaar wokken in olijfolie gemengd met roomboter
als de zoete aardappels bijna gaar zijn laat ze maar mee wokken met de groente
peper en paprikapoeder erover en peterselie
De gemarineerde kipfilet bakken in olijfolie ...niet teveel in de marinade
zit ook al olijfolie
bakken tot het vlees gaar is
Ik heb ook wat ijsbergsla gesneden
ik neem een diep bord eerst ijsbergsla
dan de gewokte groente
De kipshoarma
en de knoflooksaus er boven op
We hebben gesmuld ..veel kruiden maken dit gerecht tot een topmaaltijd vinden we zelf
De kruiden en ook de groente met zoete aardappelen wat een combinatie om even het zoete van de aardappel te proeven.
ook lekker met gebakken paprika en muntsaus
Muntsaus;
1 lepel mayonaise ,1 lepel Griekse yoghurt 2 lepel verse munt gesneden ,chilipeper en komijnzaad