Konijn in het zuur,is heerlijk in het wildseizoen ,maar ook lekker als kerstmaaltijd
Het is een traditioneel Limburgs recept...alleen heb ik er een knipoog naar België bij gedaan in de vorm van gedroogde pruimen
Neem er de tijd voor het staat en dagje in de marinade en het staat 2 en half tot 3 uur op het vuur
4 konijnenbouten
3 dikke uien
6 sjalotjes
4 a 5 laurierbladen
6 kruidnagelen
peperkorrels in marinade 10stuks
10 jeneverbessen
zwarte peper uit de molen
1 zoutarme bouillontablet (wild tabletten nog niet gevonden het werd kippenbouillon)
Peperkoek...flink stuk ong. 6cm breed
Appelstroop
pruimenstroop
150 gr gedroogde pruimen
azijn
grote schaal nemen waar de bouten plat in kunnen leggen anders heb je zoveel azijn nodig
Daar doen we de grote uien in flinke stukken in de konijnenbouten laurier en kruidnagel en en strooien alvast flink met de zwarte peper
We zetten dit geheel onder in de helft met azijn en water ;gelijke delen
Tot alles onder staat
We marineren de bouten zo minimaal 12 uur beste is 24 uur, marinade word daarna voor de saus gebruikt.
Konijnenbouten goed droog deppen
in een goede pan boter met olijfolie bakken ...of wat jezelf het lekkerst vind
en bakken daar de konijn goudbruin in.
Daarna voegen we de uien toe laten die goed meebakken dan voegen we de marinade toe
bouillontablet en strooien naar smaak zwarte peper toe en 1 lepel appelstroop en 2 lepels pruimenjam toe...
Wil je alleen appelstroop gebruiken doe er dan 2 lepels van in
Laatste half uur als het bijna gaar is doe ik de sjalotjes erbij en de verkruimelde peperkoek tot je een mooie dikke saus verkrijgt.
Nog de pruimen toevoegen en het laatste half uurtje alles mee laten sudderen.
Zoals met al mijn stoofpotjes ,zet ik die voor de volgende dag weg..Alles kan lekker intrekken in de malse konijnenbouten.
Lekker met stoofpeertjes zelfgemaakte appelmoes en rode kool..elk aardappelgerecht van puree tot frietjes smaakt hier lekker bij