Home; zoutarme recepten » Grieks eten » Youvetsi met kipdrumsticks

Ik had van dit recept gehoord (Youvetsi)en dan ben je aan het zoeken en overal vind je het anders...maar vooral met weinig kruiden ..ook wel met lamsbout of rundvlees

maar ik heb kipdrumstick en daar wil ik wat van maken

En ik zie alleen maar zout en peper staan als kruiden ...zout gaat het niet worden en alleen peper ...nee de Grieken doen wel wat meer met kruiden neem ik aan.

dan geven we er zelf wel een draai aan en maken ons eigen recept



Wat heb je nodig  voor 2 personen

 4 a 5 kipdrumsticks

 200gram kritharaki of orzo 

1 grote ui

3 tenen knoflook

1 wortel

2 stengels bleekselderij

1 blik gepelde tomaten

 klein blikje tomatenpuree (delmonte)

1 glas rode wijn

klein kopje olijfolie

geraspte kaas 

wat blokjes feta

peterselie

thym

basilicum

gedroogde kruiden;

peper naar smaak

paprikapoeder

komijnzaad

oregano

knoflookpoeder

uienpoeder

 

 

Oven voorverwarmen op 200 graden

Het is een ovengerecht ,maar bakken de kipdrumsticks toch even bruin in de braadpan

in olijfolie en gekruid met  peper,paprikapoeder komijnzaad en uien en knoflookpoeder

Snijd de ui en knoflook fijn

Bak de kip even goed aan dat het mooi kleurt  leg ze darna in een ingevette ovenschaal,doe een half kopje olijfolie in de pan erbij  en laat de knoflook met uien zacht worden

Bleekselderij in halve maantjes snijden en erbij in de pan en de wortel schillen en in plakjes snijden en kan ook in de pan bij de uien

Tomatenpuree  en blik tomaten erbij roeren

kruid het verder naar smaak met de gedroogde kruiden en verse thym

Wijn erbij roer het goed door en laat even  doorkoken...alcohol verdampt helemaal

 Het tomatengroente mengsel schenken we uit in de ovenschaal over de kip

De schaal gaat nu de oven in voor meer als een uur doe er nog 10 minuten bij het moet echt gaar zijn van het bot afvallen zeg maar

Halverwege haal ik de schaal eruit ,roer alles goed door en doe er alu-folie over tegen het verbranden

 




Na een uur ga ik de Kritharaki koken ...het is een Griekse pasta soort ook al lijkt het op rijst ..in Italië heet het Orzo..dat kun je ook kopen als je de Griekse soort niet kunt vinden.

Net als bij pasta ..eerst water laten koken de pasta in het kokende water en zonder deksel in 10 minuten gaar laten worden

Afgieten 

De ovenschaal uit de oven en de gare Kritharaki door de saus heen scheppen ,als het te droog is wat kokend water bijschenken

wat Feta erover schuden niet teveel ...het meeste is voor mijn man ik snoep er een paar stukjes van

De schaal gaat nog eens de oven in voor ongeveer een kwartier zonder alufolie

Ovenschaal eruit peterselie en basilicum erover strooien 

Maak er een lekkere salade bij  en eet smakelijk met op je bord nog wat geraspte kaas erover