Ik had van dit recept gehoord (Youvetsi)en dan ben je aan het zoeken en overal vind je het anders...maar vooral met weinig kruiden ..ook wel met lamsbout of rundvlees
maar ik heb kipdrumstick en daar wil ik wat van maken
En ik zie alleen maar zout en peper staan als kruiden ...zout gaat het niet worden en alleen peper ...nee de Grieken doen wel wat meer met kruiden neem ik aan.
dan geven we er zelf wel een draai aan en maken ons eigen recept
Wat heb je nodig voor 2 personen
4 a 5 kipdrumsticks
200gram kritharaki of orzo
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 wortel
2 stengels bleekselderij
1 blik gepelde tomaten
klein blikje tomatenpuree (delmonte)
1 glas rode wijn
klein kopje olijfolie
geraspte kaas
wat blokjes feta
peterselie
thym
basilicum
gedroogde kruiden;
peper naar smaak
paprikapoeder
komijnzaad
oregano
knoflookpoeder
uienpoeder
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Het is een ovengerecht ,maar bakken de kipdrumsticks toch even bruin in de braadpan.
in olijfolie en gekruid met peper,paprikapoeder komijnzaad en uien en knoflookpoeder.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Bak de kip even goed aan dat het mooi kleurt leg ze daarna in een ingevette ovenschaal,doe een half kopje olijfolie in de pan erbij en laat de knoflook met uien er heel zacht inworden.
Bleekselderij in halve maantjes snijden en erbij in de pan en de wortel schillen en in plakjes snijden en kan ook in de pan bij de uien.
Tomatenpuree en blik tomaten erbij roeren
kruid het verder naar smaak met de gedroogde kruiden en verse thym
Wijn erbij roer het goed door en laat even doorkoken...alcohol verdampt helemaal.
Het tomatengroente mengsel schenken we uit in de ovenschaal over de kip.
De schaal gaat nu de oven in voor meer als een uur doe er nog 10 minuten bij het moet echt gaar zijn van het bot afvallen zeg maar
Halverwege haal ik de schaal eruit ,roer alles goed door en doe er alu-folie over tegen het verbranden
Na een uur ga ik de Kritharaki koken ...het is een Griekse pasta soort ook al lijkt het op rijst ..in Italië heet het Orzo..dat kun je ook kopen als je de Griekse soort niet kunt vinden.
Net als bij pasta ..eerst water laten koken de pasta in het kokende water en zonder deksel in 10 minuten gaar laten worden
Afgieten
De ovenschaal uit de oven en de gare Kritharaki door de saus heen scheppen ,als het te droog is wat kokend water bijschenken.
Feta erover verkruimelen niet teveel ...het meeste is voor mijn man ik snoep er een paar stukjes van.
De schaal gaat nog eens de oven in voor ongeveer een kwartier zonder alufolie.
Ovenschaal eruit peterselie en basilicum erover strooien .
Maak er een lekkere salade bij en eet smakelijk met op je bord nog wat geraspte kaas erover.
Maak jouw eigen website met JouwWeb