Dit is een topgerecht wat smaak aangaat , je zou het op het eerste oog niet zeggen als je de foto`s ziet ..maar ik zou zeggen ;MAAK HET!!!
Het rundvlees is zo mals als boter..de groente is lekker met de kikkererwten .
Het is een gerecht uit het Midden Oosten.
Ik ben fan van deze gerechten.
Recepten staan ook vaak in The Guardian een Engelse krant.
Dit is een heel oud recept ,maar niet minder lekker.
Wat heb je nodig het is voor 3 a 4 personen
Ik heb een stuk ribstuk van een pond of sukade lappen
olijfolie
10 tenen knoflook
1ui
1 grote wortel of 3 kleine
3 stengels bleekselderij
1 blik kikkererwten
1 peper
klein blikje tomatenpuree
paar takken lavas(als je het in je tuin heb staan)
1 z/a runderbouillontablet
anderhalve theelepel komijnpoeder
1 theelepel piment (scherp)
zwarte peper uit de molen
halve theelepel suiker
rasp van 1 citroen
flinke kneep sap uit een citroen
peterselie
basilicum
200gram vermicelli (anders hele dunne spaghettie)
of dunne fudea
Begin met het rundvlees ,laat het aan 1 stuk of grote lappen
Olijfolie in de pan en bak het vlees aan beide kanten bruin.
Doe 2 liter kokend water erbij ,laat vlees nooit schrikken met koud water
Vlees moet onder staan en laat dit 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het gaar is.
na anderhalf uur doe je de ontvelde knoflooktenen erbij..die word in dat half uur helemaal zacht.
.Als het vlees gaar is met de knoflook uit de pan.
laat afkoelen en trek het vlees in hapklare stukken ( Snijd je liever dan doe je dat)
Ik pluk het liefst het vlees of het nu kip is of rundvlees met de draad mee word het nooit taai in je mond.
Houd 650 ml bouillon over rest kun je bewaren of invriezen.
doe het vlees met knoflook terug in de bouillon doe er een z/a runderbouillontablet bij en zet weg
Dit kun je ruim van tevoren maken ideaal als je niet veel tijd heb.
De pasta of vermicelli maken we klein en leggen het op bakpapier en gaat voor een minuut of 5 in een oven van 200 graden .het moet mooi bruin worden .Houd het goed in de gaten het mag niet verbranden (het kan ook in een pan , maar ik vind het makkelijker in de oven ) Maak je wel eens Turkse rijst is dat hetzelfde systeem
Ook dit kun je weer even aan de kant zetten en ondertussen heb ik de ui , wortel en bleekselderij schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden blik kikkererwten in het vergiet en flink spoelen met koud water...dan is het meeste zout eruit
ook andere groenten kun je nemen wat je in huis heb
Ook sugarsnaps zijn erg lekker hierbij
Olijfolie in een ruime pan en bak hier de groente in een minuut of 10 tot de groente zacht is doe dan alle kruiden erbij de tomatenpuree en ook de citroenrasp.
De kikkererwten erbij schep het goed om laat het een minuut of 5 meebakken.
Daarna kan alles in de pan met vlees in bouillon.
Laat alles aan de kook komen en doe de vermicelli erbij roer het goed door ,en op een zacht vuurtje de vermicelli gaar laten worden en al het vocht is opgenomen ..
.Houd het in de gaten of het niet droog komt te staan .....doe er dan wat bouillon erbij ..teveel vocht, vuur wat hoger zetten
Maak ondertussen een salade en een yoghurtsausje (van Griekse yoghurt) met knoflook dille citroensap en wat olijfolie en snijd de peterselie en basilicum.
Eet smakelijk...want dit is zo ontzettend lekker
We hebben een grote pan met een voedzame lekkere maaltijd ,
Schep je bordje lekker vol een schep yoghurtsaus erbij ...het smaakt er echt lekker bij ...en strooi wat peterselie en basilicum erover
Net als sambal bij je Oosterse maaltijd Eet je yoghurtsaus bij een Mediterraanse maaltijd of een maaltijd uit het Midden Oosten , het is nog gezond ook
Het is smullen en het vlees is zo mals...
Er is nog over voor morgen ...mmm...