Home; zoutarme recepten » groente » Witlof met knolselderijpuree uit de oven

Een lekkere herfstschotel met veel groente die uit de oven komt 

Een knolselderij je gebuikt hem vaak in de soep ,maar ook lekker om er frietjes van te maken  een puree of crème als bijgerecht

Het heeft een verfijnde lekker smaak

Weinig koolhydraten wel veel vitaminen en vezels

Witlof beval veel vitamines en vezels maar ook veel kalium


wat heb je nodig 

1 knolselderij 

2 struikjes witlof de man (250gr)

peterselie

2 bosuitjes

25 gr roomboter 

1 lepel  crème frache

geraspte kaas (zoveel je wilt )

liefst mozzarella of Emmentaler

                                                                                                        1 dun plakje ham in reepjes gesneden

                                                                                                         theelepel z/a mosterd

                                                                                                         peper uienpoeder z/a aromat  of halve tablet zoutarme groentebouillontablet naar smaak


Witlof wassen halveren en koken tot bijna gaar 

knolselderij rondom de schil eraf en in blokjes snijden

Roomboter in de pan en de blokjes  bakken en goed roeren tot de boter rondom zit

peper erover en uienpoeder

Bouillon of water met bouillontablet bij de knolselderij schudden tot het half onder water staat is meer als genoeg laat koken tot het gaar is


Ik maak de puree met de staafmixer in een kom ,de bouillon was ver ingekookt en mixte het mee met een theelepel zoutarme mosterd een kleine lepel crème frache nog wat peper erbij peterselie en de lenteui fijngesneden er door heen

Oven voorverwarmen op 180 graden

Witlof is ook klaar die laten we uitlekken in een zeef

ovenschaal invetten de knolselderijpuree in het midden de witlof erom heen ook lekker om daar wat witte peper over heen te strooien

ik doe er 1 dunne plak ham in reepjes snijden er over heen strooien ,maar kun je achterwege laten...het is wel lekker natuurlijk.

Geraspte kaas er over strooien en een minuut of 20 in de oven op 180 graden 

Ik had er chipolataworstjes bij (meegenomen uit Frankrijk) maar balletje gehakt is er ook lekker bij

Lekker groentemaaltje wat heel verwarmend is op een koude herfstdag