Jams maken is niet moeilijk of veel werk ,wel leuk werk om te doel
En het is natuurlijk ook zo klaar
Ik maak niet teveel jam ,het is wel lekker maar er zit veel suiker in, maar soms een
lepel door de yoghurt
of pruimenjam door een rundvleesgerecht is toch wel heel lekker
We gaan beginnen ,en maken eerst de potten goed schoon je kunt ze uitkoken of met soda als ze nog echt vies zijn
Of kokend heet water uit de waterkoker en ze daar een aantal minuten in laten staan en dan omdraaien om te drogen op een schone theedoek ook de deksels
Ik reken voor een kg fruit 1 pond geleisuiker
en ik heb citroenzuur, doe er een klein lepeltje van in in de pan, is het erge zoete ervan af
en geeft net een verfrissend smaakje
en kaneelstaafjes
1 pond pruimen
250 gram geleisuiker
1 kaneelstokje
1 klein lepeltje citroenzuur
Pruimen wassen en in stukken snijden pitten verwijderen
geleisuiker in de pan en de pruimen erbij
Op niet te hoog vuur en aldoor roeren tot de suiker en pruimen een mooie massa word
zet je het op hoog vuur gaat de suiker carameliseren
kaneelstokje erbij en nu op hoog vuur tot het borrelt
Laat het een minuut of 5 doorkoken en roeren dat blijven we wel doen ,
Neem een metalen lepel met wat van de jam ,kun je met je vinger er een streep intrekken voor het samenkomt is de jam klaar (pas op is heet)
Ik doe de jam in een maatkan met schenktuit en doe op deze manier de jam in de potjes,...helemaal vol
Deksel erop en potjes omdraaien ,het trekt nu een vacuüm en ze zijn goed afgesloten.
Na 5 minuten kun je ze omdraaien ,leuk etiket erop en ziet het er gezellig uit
Hetzelfde maak ik de abrikozenjam..1 pond abrikozen met 250 gram geleisuiker en 1 lepeltje citroenzuur
Abrikozen halveren en de pit eruit en met de suiker in de pan en echt goed doorroeren op laag vuur en daarna ook weer op hoog vuur laten borrelen met kaneelstaafje ook een minuut of 5 en dan in potjes doen ..Als je een beetje over heb kun je dat de volgende dag al in je yoghurt doen. mmmmm