Nieuwe KHA recepten komen op een nieuwe site .;https://koolhydraatbeperktafvallenzoutarm.jouwweb.nl/

Wie wil dit niet eens maken ???

Het is zo moeilijk niet als je maar een paar regels in acht neemt .

Je werkt met eiwitten en alles moet vetvrij zijn de schaaltjes waar je je eieren in scheid, je mengkomen en je garde ..

Ik was ze goed af ,spuit citroensap op een stuk keukenpapier en neem er alles mee af.

Dan is alles vetvrij..Je krijgt je eiwit niet geklopt als er ergens iets van vet in zit

Ik scheid elk ei doe het eerst in een schaaltje  , voordat in de mengkom gaat

en dan het volgende ei..

Gaat er wat mis hoef je niet alles weg te gooien.

Ik neem als fruit blauwe bessen ...ook lekker met aardbeien en of frambozen

De merenque kun je een dag van tevoren maken 

Pavlova is de naam van een Russische balletdanseres die hier voor het eerst mee aankwam en zo is de naam ontstaan.



Dit gerecht is als nagerecht  genoeg voor 4 personen

 

eiwit van 3 eieren

150 gram suiker

kleine theelepel azijn 

kleine  theelepel maizena

 

1 bakje blauwebessen

200gr room

1 eetlepel bosbessenjam


 Oven voorverwarmen op 100 graden

Eiwitten die je gescheiden hebt in een kom en met de mixer of keukenmachine laten kloppen tot het stijve krullen geeft.

Halverwege doe je langzaam tweederde van de suiker erbij schudden in je mengkom.

Reken op een kwartier kloppen ,met de mixer kan het nog iets langer duren

 

Is het eiwit klaar ,geeft het een mooie stijve punt ,doe er de maizena vermengt met de azijn in 

Dit doe je zodat de merenque van binnen zacht blijft terwijl de buitenkant knapperig is

Laatste suiker erbij  en met spatel dooor roeren ,vind je het zoet genoeg laat je  de suiker achterwege

Bakpapier leg je op de bakplaat en haal met behulp van een spatel het eiwit eruit en schep het op het bakpapier.

Maak  er een berg van en spreid het wat uit,in het midden doe je er een kuiltje in maken.

Ik vind het wel mooi die krullen en uitstekels.

 

Wil je het heel netjes dat kan ook : teken een cirkel op het bakpapier en vul het daarin op en strijk glad

Ik houd van het ruwe werk. Het is net een sneeuwberg als het klaar is

Het gaat nu de oven in voor minamaal anderhalf uur (hete luchtoven) 100 graden .Zet je de oven hoger dan word het eiwit wat bruiner..en ik wil hem wit

Je bakt niet  ,je droogt je eiwit uit.

De buitenkant is knapperig  van binnen een beetje fluffy.

Na anderhalf uur kan de Pavlova uit de oven.



Haal de Merengue gelijk van het bakpapier en leg het op je schaal of bord waar je het opdient..

Het laat makkelijk los van het bakpapier als het nog wat warm is. Doe je het later en koel je het af op het bakblik kan het barsten en kapot gaan



Laat het afkoelen 

Slagroom kloppen ,ik doe er geen suiker in er gaat een flinke lepel jam in en dan is het zoet genoeg

Als de slagroom stijf genoeg is lepel je de jam er doorheen

De slagroom kun je nu op de merenque scheppen en daarna de bessen erover verspreiden ...Met kerst nog wat lekkere kerstchocolaatjes erbij  en wat slagroomtoefjes erom heen.

Dan heb je een heerlijk dessert

Ik maak hem weer met de kerst

 








Maak jouw eigen website met JouwWeb