Wie wil dit niet eens maken ???
Het is zo moeilijk niet als je maar een paar regels in acht neemt .
Je werkt met eiwitten en alles moet vetvrij zijn de schaaltjes waar je je eieren in scheid, je mengkomen en je garde ..
Ik was ze goed af ,spuit citroensap op een stuk keukenpapier en neem er alles mee af.
Dan is alles vetvrij..Je krijgt je eiwit niet geklopt als er ergens iets van vet in zit
Ik scheid elk ei doe het eerst in een schaaltje , voordat in de mengkom gaat
en dan het volgende ei..
Gaat er wat mis hoef je niet alles weg te gooien.
Ik neem als fruit blauwe bessen ...ook lekker met aardbeien en of frambozen
De merenque kun je een dag van tevoren maken
Pavlova is de naam van een Russische balletdanseres die hier voor het eerst mee aankwam en zo is de naam ontstaan.
Dit gerecht is als nagerecht genoeg voor 4 personen
eiwit van 3 eieren
150 gram suiker
kleine theelepel azijn
kleine theelepel maizena
1 bakje blauwebessen
200gr room
1 eetlepel bosbessenjam
Oven voorverwarmen op 100 graden
Eiwitten die je gescheiden hebt in een kom en met de mixer of keukenmachine laten kloppen tot het stijve krullen geeft.
Halverwege doe je langzaam tweederde van de suiker erbij schudden in je mengkom.
Reken op een kwartier kloppen ,met de mixer kan het nog iets langer duren
Is het eiwit klaar ,geeft het een mooie stijve punt ,doe er de maizena vermengt met de azijn in
Dit doe je zodat de merenque van binnen zacht blijft terwijl de buitenkant knapperig is
Laatste suiker erbij en met spatel dooor roeren ,vind je het zoet genoeg laat je de suiker achterwege
Bakpapier leg je op de bakplaat en haal met behulp van een spatel het eiwit eruit en schep het op het bakpapier.
Maak er een berg van en spreid het wat uit,in het midden doe je er een kuiltje in maken.
Ik vind het wel mooi die krullen en uitstekels.
Wil je het heel netjes dat kan ook : teken een cirkel op het bakpapier en vul het daarin op en strijk glad
Ik houd van het ruwe werk. Het is net een sneeuwberg als het klaar is
Het gaat nu de oven in voor minamaal anderhalf uur (hete luchtoven) 100 graden .Zet je de oven hoger dan word het eiwit wat bruiner..en ik wil hem wit
Je bakt niet ,je droogt je eiwit uit.
De buitenkant is knapperig van binnen een beetje fluffy.
Na anderhalf uur kan de Pavlova uit de oven.
Haal de Merengue gelijk van het bakpapier en leg het op je schaal of bord waar je het opdient..
Het laat makkelijk los van het bakpapier als het nog wat warm is. Doe je het later en koel je het af op het bakblik kan het barsten en kapot gaan
Laat het afkoelen
Slagroom kloppen ,ik doe er geen suiker in er gaat een flinke lepel jam in en dan is het zoet genoeg
Als de slagroom stijf genoeg is lepel je de jam er doorheen
De slagroom kun je nu op de merenque scheppen en daarna de bessen erover verspreiden ...Met kerst nog wat lekkere kerstchocolaatjes erbij en wat slagroomtoefjes erom heen.
Dan heb je een heerlijk dessert
Ik maak hem weer met de kerst