am maken is niet moeilijk ,je moet er even de tijd voor nemen en lekker fruit in huis halen.
Vanmorgen was ik naar de markt en de blauwe bessen waren zo goedkoop ,1kg gekocht voor jam te maken en nog wat over voor in de yoghurt of om ijs van te maken
Als je zelf jam maakt weet je ook precies wat erin gaat mooi fruit,suiker zoveel jezelf wil
Houd je van heel zoet neem je wat suiker extra .
de verhouding die ik genomen heb is
750 gr.bessen
1 pond geleisuiker
1 zakje vanillesuiker (opotioneel..als je ervan houd)
1 limoen
Jampotjes die je gebruikt even een minuut of 10 steriliseren in kokend water
luchtdrogen niet met een theedoek.
Bessen goed wassen slechte eruit halen en de eventuele steeltjes.
Laten drogen
Bessen in de pan met de geleisuiker en vanillesuiker alles even mengen en zet het een kwartiertje weg.
Opzetten op hoog vuur en laat maar goed borrelen en doorroeren
Zodat het geen kans krijgt om aan te branden
Laat het 10 minuten doorkoken
Laatste minuut het citroen of limoensap erbij,heb je citroenzuur kun je een dessertlepel van indoen ,is allemaal om de jam langer goed te houden .
Doe even een metalen lepel in de pan met jam en laat het langzaam druppelen tot het wat is afgekoeld ,plakt het wat aan de lepel is de jam goed en hoeft niet verder te worden ingekookt..Anders nog even doorkoken op hoog vuur
Ik vind zelf het gemakkelijkst om de jam in een maatbeker te schudden ,dat verdeeld makkelijker zonder te knoeien
potten tot de rand vullen
Potten omdraaien zo word alles luchtdicht afgesloten
Ik had wat teveel en doe wat in een schaaltje ,lekker voor morgen op de broodjes en in de yoghurt.
Dat is zo op ,anders even in de ijskast blijft het wel een weekje goed.
na een kwartier potjes omdraaien sticker erop wat het is met de datum