Een mediteraanse maaltijd ga ik maken. Filodeeg komt oorspronkelijk uit landen rond de Middellandse zee ,denk aan Griekenland ,Egypte,Turkije.
Ik heb me met deze maaltijd laten leiden door de site van de the mediterranean dish.
Het gehakt heb ik kruidiger gemaakt omdat het zoutarm is.
Het lijkt een lastig karweitje maar het is simpel en vlug klaar en heel erg lekker,
Het belangrijkste is
de filo vellen moetje anderhalf uur voor bereiding ontdooien en doe dit in een natte theedoek.
De vellen blijven soepel en breken niet zo vlug ze zijn finterdun
filodeeg heel doosje(diepvries)
roomboter
olijfolie
melk
1 ei
Voor de vulling
Half pond rundergehakt
1 ui
2 tenen knoflook
kleine Spaanse peper
1 lepel tomatenpuree
1 theelepel gerookte paprika
peper uit de molen
halve theelepel Korianderzaad
halve theelepelnootmuskaat
2 zongedroogde tomaten (uit een zak even in de olie leggen)
Handje verse peterselie
We gaan beginnen ;Filovellen uit de verpakking halen en in een natte theedoek laten ontdooien ongeveer anderhalf uur
Ondertussen maken we de vulling;
Ui en knoflook en Spaans pepertje fijn snijden en aanfruiten
rundergehakt erbij doen en rul bakken op hoog vuur
Droge kruiden erbij doen en goed doorroeren
Als het gehakt goed doorbakken is lepel tomatenpuree erbij doen ,(neem Delmonte
er zit bijna geen zout in)
Snij de zongedroogde tomaatjes heel fijn en door het gehaktmengsel
Peterselie fijn snijden en op laatste moment erbij doen en pan van het vuur.
Oven voorverwarmen op 180 graden
Roomboter smelten en olijfolie erbij doen
Dit mengsel gebruiken we voor het insmeren op de filobladeren
ook doen we 1 ei kloppen in een beker en vullen de beker bij met melk.
Dat staat allemaal klaar.
Ovenschaal invetten en de eerste laag filovellen in de ovenschaal
Dus op de eerste laag filo bladeren invetten met boter/olijfolie mengsel niet te zuinig,
Nieuwe laag erop leggen ook weer besmeren met het boter/oliemengsel
Nu gaat het gehaktmengsel erop goed verdelen en de overhangende filobladeren
omvouwen over het gehakt
Boven op het gehakt mengsel doen we hetzelfde als ervoor
Laag filovellen erover en boter/oliemengsel rijkelijk bekwasten
Op de Bovenste laag doen we wat extra boter/olie op smeren
Hier komt ook het laagje melk met ei er bovenop, schenk het voorzichtig erover uit.
Nu snijden we met een scherp mes de vierkanten uit,nu gaat het makkelijk ,
na het bakken lukt het bijna niet