Nieuwe KHA recepten komen op een nieuwe site .;https://koolhydraatbeperktafvallenzoutarm.jouwweb.nl/

Een mediteraanse maaltijd ga ik maken. Filodeeg komt oorspronkelijk uit landen rond de Middellandse zee ,denk aan Griekenland ,Egypte,Turkije.

Ik heb me met deze maaltijd laten leiden door de  site van de the mediterranean dish.

Het gehakt heb ik kruidiger gemaakt omdat het zoutarm is.

Het lijkt een lastig karweitje maar het is simpel en vlug klaar en heel erg lekker,

Het belangrijkste is 

de filo vellen moetje anderhalf uur voor bereiding ontdooien en doe dit in een natte theedoek.

De vellen blijven soepel en breken niet zo vlug  ze zijn finterdun

filodeeg heel doosje(diepvries) 

roomboter 

olijfolie

melk 

1 ei

 

Voor de vulling

Half pond rundergehakt

1 ui

2 tenen knoflook

kleine Spaanse peper

1 lepel tomatenpuree

1 theelepel gerookte paprika

peper uit de molen

halve theelepel Korianderzaad

halve theelepelnootmuskaat

2 zongedroogde tomaten  (uit een zak even in de olie leggen)

Handje verse peterselie



We gaan beginnen ;Filovellen uit de verpakking halen en in een natte theedoek laten ontdooien ongeveer anderhalf uur

Ondertussen maken we de vulling;

Ui en knoflook en Spaans pepertje fijn snijden en aanfruiten

rundergehakt erbij doen en rul bakken op hoog vuur

Droge kruiden erbij doen en goed doorroeren 

Als het gehakt goed doorbakken is lepel tomatenpuree erbij doen ,(neem Delmonte

er zit bijna geen zout in)

Snij de zongedroogde tomaatjes heel fijn en door het gehaktmengsel

Peterselie fijn snijden en op laatste moment erbij doen en pan van het vuur.

 

Oven voorverwarmen op 180 graden

 

Roomboter smelten en olijfolie erbij doen

Dit mengsel gebruiken we voor het  insmeren op de filobladeren

ook doen we 1 ei kloppen in een beker en vullen de beker bij met melk.

Dat staat allemaal klaar.

 

Ovenschaal invetten en de eerste laag filovellen in de ovenschaal

 Dus op de eerste laag filo bladeren invetten met boter/olijfolie mengsel  niet te zuinig,

Nieuwe laag erop leggen ook weer besmeren met het  boter/oliemengsel

Nu gaat het gehaktmengsel erop goed verdelen en de overhangende filobladeren 

omvouwen over het gehakt

Boven op het gehakt mengsel doen we hetzelfde als ervoor

 Laag filovellen erover en boter/oliemengsel rijkelijk bekwasten

Op de Bovenste laag doen we wat extra boter/olie op smeren

Hier komt ook het laagje melk met ei er bovenop, schenk het voorzichtig erover uit.

Nu snijden we met een scherp mes de vierkanten uit,nu gaat het makkelijk ,

na het bakken lukt het bijna niet