Home; zoutarme recepten » Hoofdgerechten » gerookte speklappen

We hebben de rookoven en ik wil toch wat meer uit proberen  ook met vlees

 Vandaag speklapjes warm gerookt voor de lunch en ik wilde er 2 gebruiken voor een rundvleesgerecht

 

Ik ben benieuwd ik ga ze eerst marineren


Ik doe ze een beetje oosters marineren ...Waarom??? veel smaak geeft het af.

 4 speklappen

2 eetlepels z/a ketjap

1 theelepel sambal of harissa

peper 

knoflookpoeder

uienpoeder

1 theelepel gerookte paprika

kruiden door elkaar mengen de speklappen er mee marineren en voor een paar uur in de koelkast plaatsen

Ondertussen de rookoven in orde maken dit keer gebruikte ik beukenmot

Het is droog weer ,dat moet het zijn want ik wil alleen buiten roken 

Ook al heb je een wasemkap,je ruikt het door het hele huis

 


Maak een bakje van alufolie om het vet op te vangen

de speklappen wat drogen met keukenpapier en op het rooster leggen

Deksel erop en op je  spiritusbrandertjes zetten 

Ik tel 25 a 30 minuten het zijn dunne speklappen

 


als de deksel eraf gaat  zie je walm eraf komen ...en het ruikt toch lekker!!!



hij is helemaal gaar en ik eet het bij wat salade , wat lekker smaakt .

 

de andere 2 heb ik gebakken en bij de rundvleesstoof gedaan 

die ik maakte .

En ik moet zeggen als ze gebakken zijn ook erg lekker 

Bij het rundvleesstoof geeft het een rooksmaak  af


rundvlees met bier in de oven gegaard       En hier dan de gerookte speklappen bij ...MJAmm


Volgende keer eens droog kruiden (geen ketjap of olie) en dan roken

we blijven zo gezellig bezig