Zin om een een moussaka te maken dat heb ik zoutarm nog geen èèn keer gemaakt het word tijd
Ik wil het wel een beetje anders maken geen bechamelsaus en geen aardappels ,ik ben nog KHA aan het eten ,maar aubergine met courgette..zo kan het ook..best even wat werk ,maar dan heb je ook wat.
We gaan met veel ingrediënten werken ;
Wat hebben we nodig ;
2 pers. berekende ik ,maar we hebben een halve schaal over ,lekker voor de dag erop als lunch
vleessaus;
250 gr rundergehakt of lamsgehakt
2 tenen knoflook
1 ui
1 blikje tomatenpuree
pakje gezeefde tomaten
1 glas rode wijn
halve z/a runderbouillontablet
1 theelepel gerookte paprikapoeder
kaneel
nootmuskaat
zwarte peper
Italiaanse gedroogde kruiden
oregano
olijfolie
paneermeel
aubergine en courgette ,daar snijden we plakken van met de mandoline ,
Topping kaassaus;
half kopje fetakaas gekruimeld
2 lepels mascarpone
geraspte Parmezaanse kaas
1 lepel bloem
3 eieren
3 lepels Griekse yoghurt
Vleessaus
ui en knoflook fijn snipperen en aanbakken in olijfolie
Gehakt erbij en rul bakken
kruiden erbij allemaal
Als het gehakt bruin is tomatenpuree en de gezeefde tomaten erbij,alles goed doorroeren.
Rode wijn erbij
wat water half kopje erbij en een halve runderbouillontablet
Laat de saus maar lekker pruttelen met een deksel op de pan,we gaan de groente verzorgen
Op de ovenplaat leggen we bakpapier en de plakken aubergine
we besprenkelen het rijkelijk met olijfolie
Oven op bovenwarmte zetten en de bakplaat hoogste richel plaatsen ,laat de plakken maar zacht worden en wat verkleuren ,opletten dat het niet verbrand ,ook nog een keer omdraaien
Courgetteplakken bakken we in de grillpan
ook flink besprenkelen met olijfolie
laat het maar mooie bruine ribbeltjes krijgen
ook wederom omdraaien
aubergine plakken uit de oven en de oven voorverwarmen op 170 graden
Kaasmengsel maken
eieren goed door elkaar klutsen
Griekse yoghurt met de kazen door elkaar mengen
eieren erbij ,bloem erdoor en goed door elkaar roeren of mixen
Zwarte peper erbij strooien
Nu gaan we de ovenschaal opmaken
eerst invetten
onderste laag aubergine plakken en vleessaus erover
Courgetteplakken erbovenop en daarboven de vleessaus
laagje paneermeel en dan de kaas-topping eroverheen
drie kwartier in de oven op 170 graden,het ruikt lekker en een mooie bruine bovenkant
Uit de oven en laat het een minuut of 5 staan rusten voor je de Moussaka aansnijd
Tomatensalade erbij en een ouzo vooraf een echte Griekse maaltijd