Fideuá ...het lijkt op de smaak zoals ik hem in Spanje eet,
Daar komt hij van grote hout BBq`s net als de paella`s
Ik praat dan over de omgeving Valencia ,daar word het zo klaargemaakt .
Grote pannen vol geurend eten , en als je het besteld krijg je een bord vol geschept voor een paar euro ...heerlijk wijntje erbij ...de zon krijg je gratis.
Vandaag heb ik zalmfilet in huis en gamba`s...maar kan van stevige witte vis ,maakt niet uit welke (zeevis) schelpdieren mosselen..maakt niet uit. Het kan er allemaal in. ook lekker met inktvisringen
Ik maak er een beetje ailolie bij lekker voor de garnalen in te dopen
Fideua , je heb hele dunne ziet eruit als vermicelli en iets dikkere ziet er uit als macaroni
Je kunt ook spaghetti gebruiken breek het klein voor het koken
Je ziet veel foto`s van een paar keer dat ik de Fideua heb gemaakt van macaroni en de beide soorten Fideua
voor 2 pers.
gamba`s (zoveel als je lust) of tijgergarnalen 2 a 3 de man
250 gram vis (zalmfilet kabeljauw..en scholfilet enz)
1 grote sepia en snijd er inktvisringen van
200 gr. fudeua of pasta
2 uien
2 tenen knoflook
1 puntpaprika
citroensap
2 tomaten
of blik tomaten
klein blikje doperwten of diepvrieserwten
12 draadjes saffraan
halve theelepel gerookte paprikapoeder
peper uit de molen
viskruiden Vestegen zoutarm
peterselie
halve liter visbouillon of zelf bouillon maken ;van een halve z/a groente bouillontablet met een halve liter water.
1 glas witte wijn
olijfolie om te bakken
Saffraan even in zilverfolie doen en een pakketje van maken en even in de droge koekenpan warm laten worden...Het word zachter ,komt de smaak ten goede en de kleur word intenser
ik zag dat ooit een kok doen in Spanje
We gaan ui en knoflook heel fijn snipperen en 2 tomaten in stukken snijden
zalm of vis in vierkantjes snijden
pasta afwegen
Water opzetten om bouillon te maken, de waterkoker is er handig voor
De vis kruiden met viskruiden Verstegen zoutarm, peper uienpoeder en citroensap en die gaan we even goed bakken in de olijfolie
Alle soorten even apart gaar en bruin bakken
Zet het apart en de er alufolie over blijft het langer warmer ,
We gaan dan verder met
Ui en knoflook bakken in een paar lepels olijfolie gesneden paprika erbij en de tomaat in blokjes gesneden erbij .
Droge fideua erbij en meebakken met ui en knoflook en groente ,goed omroeren
Bouillon en alle kruiden in de pan doen aan de kook laten komen.
vuur zachtjes zetten en glas witte wijn toevoegen laat het inkoken .
Alles moet net onder staan ,regelmatig wat bouillon of wijn erbij gieten
Het is een kwestie van er bij blijven het mag niet droog staan.
Ongeveer na een minuut of 12 is de pasta gaar ....even proeven...Zet de pan nog even met de deksel erop aan de kant.
Is het de fideuà klaar doe de zalm of witte vis erdoor scheppen
de gamba`s er boven op en de inktvisringen
Een salade erbij altijd lekker natuurlijk.
Leg een plakje citroen op het bord voor de vis.
Eet smakelijk