Fideuá ...het lijkt op de smaak zoals ik hem in Spanje eet,

Daar komt hij van grote hout BBq`s net als de paella`s

Ik praat dan over de omgeving Valencia ,daar word het zo klaargemaakt .

Grote pannen vol geurend eten , en als je het besteld krijg je een bord vol geschept  voor een paar euro ...heerlijk wijntje erbij ...de zon krijg je gratis.

Vandaag heb ik zalmfilet in huis en gamba`s...maar kan van stevige witte vis ,maakt niet uit welke (zeevis) schelpdieren mosselen..maakt niet uit. Het kan er allemaal in.

Ik maak er een beetje ailolie bij lekker voor de garnalen in te dopen

In Spanje heb je er speciale pasta voor ,krijg je hier  niet ,dus het word  ;macaronie 

 

( Nu heb ik wel de speciale pasta Fideo  ..en plaats de foto`s opnieuw..Maar kan heel goed met vermicelli)

 

 

voor 2 pers.

gamba`s (zoveel als je lust

4 ons vis (zalmfilet kabeljauw..en scholfiletenz)

200 gr. pasta

2 uien

2 tenen knoflook

citroensap

2 tomaten 

of blik tomaten

klein blikje doperwten

1 lepel zoutarme tomatenketchup

12 draadjes  saffraan

gerookte paprikapoeder halve theelepel

peper uit de molen

viskruiden Vestegen zoutarm

peterselie

halve liter visbouillon of zelf bouillon maken ;van een halve z/a bouillontablet met een halve liter water.

olijfolie om te bakken 

 



Voor 2 pers. ailolie

 1 eidooier 

2 a 3 tenen knoflook

1 dessertlepel z/a mosterd

citroensap

olijfolie

peper.


Eerst de aioli maken ,kan het even intrekken.

Knoflook nu door de knoflookpers ..heel fijn moet het worden.

Eigeel even kloppen langzaam de olijfolie er bijgieten, heel langzaam druppelen anders gaat het schiften

net zoveel als je denkt nodig te hebben en blijven kloppen

citroensap; flinke kneep uit de citroen ,knoflook erbij en peper en de zoutarme mosterd 

Alles goed door elkaar kloppen en het is klaar ,zet het koel weg.

 


 

Saffraan even in zilverfolie doen en een pakketje van maken en even in de droge koekenpan warm laten worden...Het word zachter ,komt de smaak ten goede en  de kleur word intenser

ik zag dat ooit een kok doen in Spanje

 

 

We gaan ui en knoflook heel fijn snipperen en 2 tomaten in stukken snijden

zalm of vis in vierkantjes snijden

pasta afwegen

 water opzetten voor de bouillon te maken

Vis kruiden met viskruiden Verstegen zoutarm, peper en citroensap en die gaan we even goed bakken in de olijfolie

 



Daarna even op een bord leggen ,we gaan dan verder met

ui en knoflook bakken in een paar lepels olijfolie.

droge macaroni erbij en meebakken met ui en knoflook goed omroeren

tomatenblokjes erbij.

1 lepel tomatenpuree ,het bouillon en alle kruiden  in de pan doen aan de kook laten komen.

vuur zachtjes zetten.

Als ik mijn pink erin doen moet het vocht tot het eerste pinkkootje  staan

.

Wel  regelmatig voorzichtig  doorroeren en zien dan wel of er vocht  genoeg bij zit  ,de bouillon word helemaal opgenomen.

Ongeveer na een minuut of 12 is de pasta gaar ....even proeven...Zet de pan nog even met de deksel erop aan de kant.

Is het gaar de Gamba`s weer erbij en de  gebakken vis ...rustig omscheppen 

peterselie erover strooien en klaar is het gerecht

Een salade erbij altijd lekker natuurlijk.

Leg een plakje citroen op het bord voor de vis.

In het midden van je bord  met de Fideuá maak je een kuiltje  doe er wat aioli in lekker met de vis.