Fideuá ...het lijkt op de smaak zoals ik hem in Spanje eet,

Daar komt hij van grote hout BBq`s net als de paella`s

Ik praat dan over de omgeving Valencia ,daar word het zo klaargemaakt .

Grote pannen vol geurend eten , en als je het besteld krijg je een bord vol geschept  voor een paar euro ...heerlijk wijntje erbij ...de zon krijg je gratis.

Vandaag heb ik zalmfilet in huis en gamba`s...maar kan van stevige witte vis ,maakt niet uit welke (zeevis) schelpdieren mosselen..maakt niet uit. Het kan er allemaal in. ook lekker met inktvisringen 

Ik maak er een beetje ailolie bij lekker voor de garnalen in te dopen

Fideua , je heb hele dunne ziet eruit als vermicelli en iets dikkere ziet er uit als macaroni

Je kunt ook spaghetti gebruiken  breek het klein voor het koken

 

Je ziet veel foto`s van een paar keer dat ik de Fideua heb gemaakt van macaroni en de  beide soorten  Fideua

 



 

voor 2 pers.

gamba`s (zoveel als je lust) of tijgergarnalen 2 a 3 de man

250 gram vis (zalmfilet kabeljauw..en scholfilet enz)

1 grote sepia en snijd er inktvisringen van

200 gr. fudeua of pasta

2 uien

2 tenen knoflook

1 puntpaprika

citroensap

2 tomaten 

of blik tomaten

klein blikje doperwten of diepvrieserwten

12 draadjes  saffraan

halve theelepel gerookte paprikapoeder

peper uit de molen

viskruiden Vestegen zoutarm

peterselie

halve liter visbouillon of zelf bouillon maken ;van een halve z/a groente  bouillontablet met een halve liter water.

1 glas witte wijn

olijfolie om te bakken 

 






 

Saffraan even in zilverfolie doen en een pakketje van maken en even in de droge koekenpan warm laten worden...Het word zachter ,komt de smaak ten goede en  de kleur word intenser

ik zag dat ooit een kok doen in Spanje

 

 

We gaan ui en knoflook heel fijn snipperen en 2 tomaten in stukken snijden

zalm of vis in vierkantjes snijden

pasta afwegen

 Water opzetten om bouillon te maken, de waterkoker is er handig voor

De vis kruiden met viskruiden Verstegen zoutarm, peper  uienpoeder en citroensap en die gaan we even goed bakken in de olijfolie

Alle soorten even apart gaar en bruin bakken 

 



Zet het apart en de er alufolie over blijft het langer warmer ,

We gaan dan verder met

Ui en knoflook bakken in een paar lepels olijfolie  gesneden  paprika erbij en de tomaat in blokjes gesneden erbij .

Droge fideua erbij en meebakken met ui en knoflook en groente  ,goed omroeren

 

Bouillon en alle kruiden  in de pan doen aan de kook laten komen.

vuur zachtjes zetten en glas witte wijn toevoegen laat het inkoken .

Alles moet net onder staan ,regelmatig wat bouillon of wijn erbij gieten 

Het is een kwestie van er bij blijven het mag niet droog staan.

 

Ongeveer na een minuut of 12 is de pasta gaar ....even proeven...Zet de pan nog even met de deksel erop aan de kant.

Is het  de fideuà klaar doe de zalm of witte vis erdoor scheppen 

de gamba`s  er boven op en de inktvisringen 

Een salade erbij altijd lekker natuurlijk.

Leg een plakje citroen op het bord voor de vis.

 

Eet smakelijk