Ik ben al een paar jaar zoutarm ,maar stampot maken ,was zo`n gerecht wat ik nog niet uitprobeerde ,het zat nog zo in mijn hoofd dat het met rookworst ,gerookte spekjes en een pittige jus moest ,en alles zout is te zout...hoe krijg je het op smaak zonder al die dingen niet te gebruiken..Vandaag vervang ik spekjes door wat ham
Ik ga de eerste stampot maken met prei die heeft veel smaak van zichzelf
Ik heb veel gebruikt ,maar het is gelukt het was lekker ...volgende keer weer een stampot uitproberen
Voor 2 pers.
Aardappels zoveel als je denkt nodig te hebben
1 pond prei
1 dessertlepel honing
1 dessertlepel citroensap
1 lepel z/a mosterd
roomboter
thijm
melk
peper
zoutarme kippenbouillon tablet
3 plakjes ham neem een soort met weinig zout
peterselie
champignons
ui
1 teen knoflook
chilipoeder
Prei die maak ik vaak op deze manier maar dan alleen in grove stukken
Roomboter in de pan prei erin en even goed rondom even aan bakken
half kopje bouillon of een kwart zoutarme bouillontablet in half kopje heet water dat over de prei
1dessertlepel honing en 1 dessertlepel citroensap erbij
kruiden met thijm en peper
heel even garen met de deksel op de pan en het is gaar,vocht opvangen wat nog over is die gaat dor de aardappelpuree
Ondertussen staan natuurlijk ook de aardappels op
Als aardappels gaar zijn afgieten en stampen met wat preivocht lepeltje mosterd melk peper en een klontje roomboter en een beetje verse peterselie erdoor.
Ham in kleine blokjes snijden en er door heen lepelen gelijk met de prei,niet stampen
Gaat je met een juslepel in het midden van de stampot maken en daar schep ik de champignons in
Ondertussen zijn mijn tartaartjes ook gaar en we kunnen aan tafel