Home; zoutarme recepten » wereldgerechten » Chanfana de Borrego (Lamsbout uit de Beira Pt.))

Het is voorjaar 2020 en Coronatijd  We zouden inPortugal zitten nu  en daar eten we ook stoofpotjes van geit of lam

Ik wil dat altijd een keer gegeten hebben ,het is zo lekker.

Nu moeten we thuis blijven en ga ik het zelf maken

Ik ga er voor naar de Turkse of Marokaanse slager en haal een stuk lamsbout

Er zit gelukkig niet veel bot aan ,veel vlees 

Het word een Stoofpot uit de streek van de Beira ,denk aan Coimbra in die buurt zitten we .

Wat hebben we nodig 

Ik heb een stuk lamsbout van 8 ons  en het is voor 2 dagen

speklap

2 grote uien

5 teentjes knoflook

1 fles rode wijn

1 glas port

olijfolie

paar laurierblaadjes 

1 lepel paprikapoeder

zwarte peper

paar takken oregano

1 tak verse thym

half bosje munt

half bosje platte peterselie

1 (zoutarm) runderbouillontablet

2 lepels tomaten puree (Delmonte)

Voor de pit ;PIRI PIRI of chilipeper ,(ik heb een piripirisaus op oliebases uit Portugal)

 





DE foto`s staan op  volgorde hoe we werken

We snijden eerst het vlees in grote stukken 

knoflook grof snijden doe dit allemaal in een schaal bij elkaar 

schud er de fles rode wijn over en de port het vlees moet onder staan,

Munt en peterselie grof snijden en in de pot  thym ,oregano en laurier er bij en het bouillontablet er boven verpulveren en de paprikapoeder

Piripiri toevoegen pas op is erg scherp

Zwarte peper door de molen er doorheen alles goed omscheppen ,

en zet het een nachtje weg in de koelkast

 

Volgende dag gaan we de speklap in stukken snijden en op hoog vuur bakken met paprikapoeder en zwarte peper

Is het klaar kan  het de ovenschaal in

Uien snijden en goudgeel bakken  in olijfolie

doe over de speklappen in de ovenschaal

Oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden

De stukken lamsbout uit de marinade halen een even op hoog vuur om en om bruin bakken

gaat daarna ook de ovenschaal in

Marinade in de pan en even doorwarmen de tomatenpuree er door roeren 

Schud het uit over het vlees

meng alles goed, nog verse kruiden erbij thym rozemarijn en munt

En zet de pot voor anderhalf uur in de oven op 200 graden .

Nakijken op uitdrogen en regelmatig doorroeren

Na anderhalf uur nog eens anderhalf uur stoven  op 150 graden

Staat het te droog doe er wat rode wijn bij 

Alles trekt lekker in het vlees.

Proef of het vlees gaar en laat het afkoelen als alles gaar en zacht is.

Zet het een nachtje koel weg 

Je kunt het natuurlijk gelijk eten ,maar een dag later is het lekkerder 

De smaken zijn goed ingetrokken

Als het teveel is kun je kiezen om een gedeelte in te vriezen of je zet het apart weg  voor de dag erop

De dag erop doe je het langzaam opwarmen in een pan,

Het is een tradioneel gerecht ,ik maak er een salade bij  Van tomaat en rode paprika ,wat olijfjes voor mijn man en rode rijst

De rode rijst lijkt wel op de Griekse rode rijst 

Ik doe er nog extra munt in en platte petereselie  knoflook de doperwten en sjalot met een lepel tomatenpuree Heb je een heerlijk  Portugees Rijstgerecht ,smaakt ook lekker met aardappeltjes

En het is me toch een lekkere maaltijd

Ik zou zeggen eet smakelijk

 






Maak een Gratis Website met JouwWeb