Het is voorjaar 2020 en Coronatijd We zouden inPortugal zitten nu en daar eten we ook stoofpotjes van geit of lam
Ik wil dat altijd een keer gegeten hebben ,het is zo lekker.
Nu moeten we thuis blijven en ga ik het zelf maken
Ik ga er voor naar de Turkse of Marokaanse slager en haal een stuk lamsbout
Er zit gelukkig niet veel bot aan ,veel vlees
Het word een Stoofpot uit de streek van de Beira ,denk aan Coimbra in die buurt zitten we .
Wat hebben we nodig
Ik heb een stuk lamsbout van 8 ons en het is voor 2 dagen
speklap
2 grote uien
5 teentjes knoflook
1 fles rode wijn
1 glas port
olijfolie
paar laurierblaadjes
1 lepel paprikapoeder
zwarte peper
paar takken oregano
1 tak verse thym
half bosje munt
half bosje platte peterselie
1 (zoutarm) runderbouillontablet
2 lepels tomaten puree (Delmonte)
Voor de pit ;PIRI PIRI of chilipeper ,(ik heb een piripirisaus op oliebases uit Portugal)
DE foto`s staan op volgorde hoe we werken
We snijden eerst het vlees in grote stukken
knoflook grof snijden doe dit allemaal in een schaal bij elkaar
schud er de fles rode wijn over en de port het vlees moet onder staan,
Munt en peterselie grof snijden en in de pot thym ,oregano en laurier er bij en het bouillontablet er boven verpulveren en de paprikapoeder
Piripiri toevoegen pas op is erg scherp
Zwarte peper door de molen er doorheen alles goed omscheppen ,
en zet het een nachtje weg in de koelkast
Volgende dag gaan we de speklap in stukken snijden en op hoog vuur bakken met paprikapoeder en zwarte peper
Is het klaar kan het de ovenschaal in
Uien snijden en goudgeel bakken in olijfolie
doe over de speklappen in de ovenschaal
Oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden
De stukken lamsbout uit de marinade halen een even op hoog vuur om en om bruin bakken
gaat daarna ook de ovenschaal in
Marinade in de pan en even doorwarmen de tomatenpuree er door roeren
Schud het uit over het vlees
meng alles goed, nog verse kruiden erbij thym rozemarijn en munt
En zet de pot voor anderhalf uur in de oven op 200 graden .
Nakijken op uitdrogen en regelmatig doorroeren
Na anderhalf uur nog eens anderhalf uur stoven op 150 graden
Staat het te droog doe er wat rode wijn bij
Alles trekt lekker in het vlees.
Proef of het vlees gaar en laat het afkoelen als alles gaar en zacht is.
Zet het een nachtje koel weg
Je kunt het natuurlijk gelijk eten ,maar een dag later is het lekkerder
De smaken zijn goed ingetrokken
Als het teveel is kun je kiezen om een gedeelte in te vriezen of je zet het apart weg voor de dag erop
De dag erop doe je het langzaam opwarmen in een pan,
Het is een tradioneel gerecht ,ik maak er een salade bij Van tomaat en rode paprika ,wat olijfjes voor mijn man en rode rijst
De rode rijst lijkt wel op de Griekse rode rijst
Ik doe er nog extra munt in en platte petereselie knoflook de doperwten en sjalot met een lepel tomatenpuree Heb je een heerlijk Portugees Rijstgerecht ,smaakt ook lekker met aardappeltjes
En het is me toch een lekkere maaltijd
Ik zou zeggen eet smakelijk
Maak jouw eigen website met JouwWeb