Een balletje gehakt heel lekker hoor ,maar soms wil je weer eens wat anders
Dan heet het burger ....een beetje platter
Geen uitje door het gehakt ...maar prei
Ik vond in het recept te weinig kruiden staan alleen peper en zout
valt zout al af en alleen peper vind ik wat karig.
In het originele recept staat 2 citroenen ..maar er zat bij mij in 1 citroen zoveel sap
Dat ik het hier bij liet
Bereiding is ook heel anders...dat is ala Ottolenghi een kok die veel kookboeken schrijft uit het Midden Oosten
Wat hebben we nodig voor deze preiburgers
250 gr rundergehakt
2 stangen prei
1 ei
1 beschuit
zwarte peper uit de molen
nootmuskaat uit de molen
halve theelepel komijn
halve theelepel gerookte paprika
theelepel harissa
Olijfolie
1 citroen
200 ml kipbouillon
klontje roomboter
Prei in ringen snijden ik doe het even in een pan aanbakken en dan smoren met een heel klein beetje water erbij tot het gaar is
Je kunt de prei ook koken
Prei in een theedoek doen en goed het vocht eruit knijpen
In een schaal de prei gehakt (verkruimeld)beschuit, ei en kruiden bij elkaar doen
Goed mengen met de handen .Ik maakte er 4 hamburgers van ...je kunt er ook voor kiezen om er kleintjes van te maken
Zet weg om op te laten stijven voor minimaal een half uur in de koelkast
Roomboter in de pan
en bak de preiburgers aan allebei de kanten goed aan
Bouillon erbij en het citroensap laat even aan de kook komen
Deksel op de pan en laat 30 minuten smoren
De deksel van de pan en dan even helemaal droog bakken
DE burgers zijn dan lekker smeuig van smaak
Lekker met een sausje;
Ik heb gekozen voor een sausje van 1lepel Griekse yoghurt met 1 lepel mayonaise 2 tenen knoflook dille en peper uit de molen olijfolie erdoor
Zet het maar een half uurtje weg kruiden trekken in
Het sausje maakte het wel helemaal af met de burgers ..goede combi
Heel erg lekker hebben we gegegeten ,ik had er spruitjespuree gemaakt