Home; zoutarme recepten » Grieks eten » Kritharaki of Orzo op Griekse wijze

Ik had altijd de Turkse  variant waar ik een Orzo gerecht  van maakte (orzo is dan weer Italiaans) ,

ik kwam nu deze Griekse Kritharaki tegen het is het zelfde ...bijna...als de Turkse   variant 

Ik maakte er een gerecht van wat ik ook als Rode Griekse rijst maak.

Ik doe er wel meer groente in..maak het romig met een klont roomboter,maar kun je ook weglaten

 


Wat hebben we nodig  voor 2 per.

200 gram van deze pasta Kritharaki (of de Turkse versie)

1 stengel prei

1 ui 

3 tenen knoflook

rode paprika

klein blikje tomatenpuree

citroen of limoensap 1 lepel

25 gr roomboter

olijfolie

peper

gerookte paprika

korianderzaad

komijnzaad               van alles een halve theelepel

peterselie

thijm

munt

basilicum

oregano

lente ui

bouillon  naar inzicht

Veel kruiden dus ...bij mij komen de verse kruiden uit de tuin

 


Eigenlijk maak je het  hetzelfde als risotto  dan heb je een idee

 

Alle groente klein snijden

wokpan op het vuur ,olijfolie erin

ui en knoflook  aanfruiten

paprika en prei even mee  laten bakken

tomatenpuree  er bij en goed door elkaar roeren 

de pasta erbij en ook goed doorroeren dat de groenten en tomatenpuree vastplakken aan de pasta

Water koken en er langzaam bij gieten net als bij rijst een pinkkoot dikte aan vocht moet er bovenop staan

 goed doorroeren  droge kruiden erbij en de verse thijm en munt

te weinig vocht nog wat toevoegen als het kookt vuur zacht en deksel op de pan voor 10 min.

Regelmatig roeren het mag niet droog bakken

Te droog  vocht erbij

Ik proef altijd om te kijken of het gaar is...en ja hoor lekker 

Roomboter erdoorheen roeren

en peterselie en basilicum en lenteui erop

Als extra geitenkaas of schapenkaas  

Wat het helemaal af maakt is tzatziki  of Raita een lekkere yoghurtdip

 

Raita yoghurtdip                         

Lekker met kipdrumsticks kruidig uit de oven