Home; zoutarme recepten » visgerechten » Kalamaria Gemista

Kalamaria gemista  is vrij vertaald gevulde inktvis met rijst

Dit recept komt uit de Griekse keuken ...ik heb er  mijn eigen draai aangegeven

Door de rijst al te garen voor het de inktvis ingaat en ipv witte wijn ;ouzo en rode wijn toegevoegd 

En het is me toch lekker..foto`s niet helemaal goed genomen ..maar ja mijn vingers van dit werk ook niet helemaal schoon haha en dan foto`s maken gaat niet allemaal goed

Ik heb  4 grote inktvissen gekocht op de markt ..in het buitenland kun je ze ook kopen met de tentakels ,vind ik erg lekker ...maar deze waren bestemd om gebakken te worden voor

calamarisringen . .ik heb zijn voorraadje bijna opgekocht.


Voor 2 personen 

4 inktvissen ( 1 pond)

250gr orzorijst of risottorijst

1 ui

4 tenen knoflook

1 rode paprika

bosje munt

4 lenteuitjes

bosje peterselie

blik tomaten

1 glas ouzo

2 glazen rode wijn

kruiden ;1 theelepel gerookte paprikapoeder

                 peper

 groente Bouillon  of van een bouillon van een halve groentebouillontablet (zoutarm)

olijfolie

balsamicoazijn

              



ui en knoflook klein snijden en in de olijfolie glazig  bakken

paprika in stukjes snijden even mee laten bakken

blik tomaten erbij en goed  door elkaar roeren

Ouzo erbij ooo, dat ruikt zo lekker  de wijn erbij

Alcohol verdampt allemaal

rijst erbij en goed doorroeren alles moet goed aan de rijst plakken

bouillon er bij tot het net onder staat ...peper erbij de gerookte paprika 

Deksel op de pan erbij blijven het mag niet droog komen te staan elke keer weer wat bouillon erbij  even proeven misschien nog wat wijn erbij

Als de rijst gaar is scheutje balsamicoazijn erbij  rijst moet niet droog zijn ..moet een beetje nat plakkerig zijn

Munt ,peterselie en lenteui  fijn snijden en door het rijst tomatenmengsel scheppen

Zeker de munt goed uit in dit gerecht 


Oven voorverwarmen  200 gr hete lucht oven

Inktvissen vullen met klein lepeltje

niet helemaal en met stokjes vastzetten of sateprikkers

Ik heb genoeg rijst in de tomatensaus gemaakt en doe eerst olijfolie in de ovenschaal en nog wat van de rijst

daar bovenop de inktvissen peper erover strooien  en olijfolie



3 kwartier in de hete oven inktvis gaar  en lekker eten met tsatziki en een lekkere rucolasalade erbij

Ouzo vooraf en een lekker wijntje bij het eten het is zo lekker