Ik hoor dat het gaat vriezen ,natte sneeuw word verwacht,snertweer dus!!!
Dat is lang geleden ,ik ga erwtensoep maken heerlijke winterse kost..
groente in huis ,vlees .....hele erwten ..die gaan we weken
1 pak groene erwten laten weken meestal bij mij zo`n 16uur.
1,5 pond schouderkarbonaadjes
1 pond speklappen
rookworst plakken op de borden niet in de soep te zout
2 stengels prei
1 kleine knolselderij
2 winterwortels
2 grote uien
4 aardappels
lavas (dat is een maggiplant) doe een paar takken in de bouillon het ruikt heerlijk en geeft zoveel smaak af
peper uit de molen,
peterselie,
2 zoutarme bouillon tabletten
We zetten de geweekte erwten op met de karbonaadjes en de bouillon tabletten en een paar takken of bosje lavas
Als het gaat koken het schuim eraf scheppen.
Ik laat de karbonaadjes bijna 2 uur meekoken en haal ze eruit ,dan gaan de speklappen erin.
Is het vlees afgekoeld ,doe ik het vlees keiner maken niet met en mes ,maar wat plukken het is gaar valt zo van het bot.
Zijn de erwten gaar ,soep is dan al groen en zie je alleen de vliesjes van de erwten speklappen eruit en klein snijden.
Alle groenten (die is kleingesneden )in de pan ,varkens vlees erbij aan de kook laten komen en vuur zacht zetten.
Kuiden, naar smaak en regelmatig roeren tot de groente gaar is
Wij vinden het lekkerder als het een dagje gestaan heeft .
We gaan de pan ook vlug laten afkoelen door hem in een bak koud water te zetten ,
regelmatig vervangen het koude water en roeren
Buiten is het goed afgekoeld en het gaat vriezen ,mijn beste koelkast is nu de schuur.
Dag erop ..haha kan je hem snijden en dan is het zachtjes opzetten ,beetje kokend water erbij
Rookworst doe ik er niet meer in, maar voor de andere eters gaan ze apart op het bord en dan de soep erover...stiekum wat gezondigd en ook een paar dunne plakjes gegeten.......maar ik ben nog maar net zoutarm
Dat word smullen!! Soep in het bord nog wat versgemalen zwarte peper erover.