Vandaag een Griekse moussaka niet KHA ,maar met aardappels en een heerlijk topping
Er staan 2 moussaka`s onder elkaar maar ze zijn allebei een beetje anders.
Neem er ruim de tijd voor ,het neemt bijna 2 uur in beslag
waarvan de schaal moussaka 45 min in de oven staat
Wat hebben we nodig 2 pers.
1 grote aubergine
2 aardappels
half pond rundergehakt of lamsgehakt
half blik tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
1 glas rode wijn
zwarte peper , gerookte paprikapoeder
Chilipoeder
gedroogde oregano
kaneel
nootmuskaat
paneermeel
Olijfolie om te bakken
Voor de topping
2 grote lepels Griekse yoghurt
2 eieren
1 lepel bloem
plak van 3 cm fetakaas
2 lepels ricotta
We beginnen met de oven voor te verwarmen op 200 graden
Aubergines in dunne plakken snijden
Leg ze op de ovenplaat en besprenkel ruim met olijfolie
de plaat gaat de oven in waar we ze bruin laten bakken ,het duurt even ,bij een niet zoutarm dieet ,gooi je een handje zout op de aubergines zodat het vocht eruit kan trekken ,en aangezien ik niet weet hoeveel zout er achter blijf ,doen we het niet.
Maar duurt het wel wat langer tot de aubergines gebakken en bruin zijn
We gaan ondertussen het gehakt aan braden met de kruiden
eerst even een uitje met de knoflook aanfruiten in de olijfolie
Het gehakt erbij en goed rul bakken met ui en knoflook
Kruiden erbij
Als het gehakt bruin is het gas rode wijn erbij en dan het halve blik tomaten...
Een heel blik is teveel en word het te nat
Laat het een uurtje pruttelen proef of er nog kruiden bij moeten ,en zet het vuur wat hoger zodat het vocht verdampt
Het word tijd om de aardappelen te schillen en hele dunne plakjes te snijden ,doe dit met de mandoline.
Goed spoelen en koken een minuut of 7 en dan afgieten en even koud water erover laten stromen.
Laat even uitdruipen in het vergiet
Als dit alles klaar is en de aubergines uit de oven ,laat ze even afkoelen
ovenschaal invetten en op de bodem leg je de aubergines
daar bovenop de vleessaus dan aardappelplakjes
ik had nog saus over en doe dit op de aardappelplakjes
Nog een laagje vleessaus erover en dan paneer meel ,
en nu komt de topping.
2 eieren kloppen en daarbij de Griekse yoghurt en de lepel bloem
goed door elkaar roeren.
Snijd een stuk fetakaas af en verwarm het even tot het smelt.
Nu de gesmolten feta en ricotta door het eimengsel roeren en dit gaat er over als topping
Ik heb er nog wel wat witte peper door het kaasmengsel geroerd
De Moussaka gaat nu de oven in op 200 graden voor 45 minuten
Even tijd om nog wat salade erbij te maken ,en een ouzo klaar te zetten ..mmm
en de keuken een beetje opruimen.
De moussaka heeft een mooie kleur gekregen en pruttelt goed in de oven
Tijd om te eten ouzo erbij ,en het was heerlijk
er is veel over en morgen smaakt het nog beter ,dat is altijd zo met dit soort gerechten,
de kruiden trekken in.
Eigenlijk moet je het maken en de dag erop pas eten ,maar ja je heb zo lang in de keuken gestaan ,
Dan ga je niet wat anders maken voor die dag....