Ik hoor dat het gaat vriezen ,natte sneeuw word verwacht,snertweer dus!!!

Dat is lang geleden ,ik ga erwtensoep maken heerlijke winterse kost..

groente in huis ,vlees .....hele erwten ..die gaan we weken

 

1 pak groene erwten laten weken meestal bij mij zo`n 16uur.

1,5 pond schouderkarbonaadjes

1 pond speklappen

rookworst  plakjes op de borden niet in de soep, te zout voor degene die worst willen

2 stengels prei

1 kleine knolselderij

2 winterwortels

2 grote uien

4 aardappels

lavas (dat is een maggiplant) doe een paar takken in de bouillon het ruikt heerlijk  en geeft zoveel smaak af

peper uit de molen, peterselie,2 zoutarme bouillon  tabletten 

We zette de geweekte erwten op met de karbonaadjes en de bouilon tabletten en een paar takken of bosje lavas

Als het gaat koken  het schuim eraf scheppen

Ik laat de karbonaadjes bijna 2 uur meekoken en haal ze eruit ,dan gaan de speklappen erin

Is het vlees afgekoeld ,doe ik het vlees keiner maken niet met en mes ,maar wat plukken het is gaar valt zo van het bot

Zijn de erwten gaar ,soep is dan al groen en zie je alleen de vliesjes van de erwten speklappen eruit en klein snijden

Alle groenten (die is kleingesneden )in de pan varkens vlees erbij aan de kook laten komen en vuur zacht zetten

Kuiden, naar smaak en regelmatig roeren tot de groente gaar is

Wij vinden het lekkerder als het een dagje gestaan heeft 

We gaan  de pan ook vlug laten afkoelen door hem in een bak koud water te zetten ,regelmatig vervangen het koude water en roeren 

Buiten is het goed afgekoeld en het gaat vriezen ,mijn beste koelkast is nu de schuur

Dag erop ..haha kan je hem snijden en dan is het  zachtjes opzetten ,beetje kokend water erbij

Rookworst  doe ik er niet meer in, maar voor de andere eters gaan ze apart op het bord en dan de soep erover...stiekum wat gezondigd en ook een paar dunne plakjes gegeten.......maar ik ben nog maar net zoutarm...

Dat word smullen!!  Soep in het bord nog wat versgemalen  zwarte peper erover

 

Ook een jaar later smikkel ik altijd een paar plakjes rookworst ik kan het niet laten,te lekker hoort er zo bij