Zin om een  een moussaka  te maken dat heb ik zoutarm nog geen èèn keer gemaakt het word tijd

Ik wil het wel een beetje anders maken geen bechamelsaus en geen aardappels ,ik ben nog KHA aan het eten ,maar aubergine met courgette..zo kan het ook..best even wat werk ,maar dan heb je ook wat.

We gaan met veel ingrediënten werken ;

Wat hebben we nodig ;

2 pers. berekende ik ,maar we hebben een halve schaal over ,lekker voor de dag erop als lunch

vleessaus;

250 gr rundergehakt of lamsgehakt

2 tenen knoflook

1 ui

1 blikje tomatenpuree

pakje gezeefde tomaten

1 glas rode wijn

halve  z/a runderbouillontablet

 1 theelepel  gerookte paprikapoeder 

kaneel 

nootmuskaat 

zwarte peper

Italiaanse gedroogde kruiden

oregano

olijfolie

paneermeel



aubergine en courgette ,daar snijden  we plakken van met de mandoline ,


Topping kaassaus;

half kopje fetakaas gekruimeld

2 lepels mascarpone

geraspte Parmezaanse kaas

1 lepel bloem

3 eieren

3 lepels Griekse yoghurt


Vleessaus

ui en knoflook fijn snipperen en aanbakken in olijfolie

Gehakt erbij en rul bakken

kruiden erbij allemaal

Als het gehakt bruin is tomatenpuree en de gezeefde tomaten erbij,alles goed doorroeren.



 

Rode wijn erbij 

wat water half kopje erbij en een halve runderbouillontablet

Laat de saus maar lekker pruttelen met een deksel op de pan,we gaan de groente verzorgen

20170628_9.jpg

20170628_12.jpg

Op de ovenplaat leggen we bakpapier en de plakken aubergine

 we besprenkelen  het rijkelijk met olijfolie 

Oven op bovenwarmte zetten en de bakplaat hoogste richel plaatsen ,laat de plakken maar zacht worden en wat verkleuren ,opletten dat het niet verbrand ,ook nog een keer omdraaien


20170628_13.jpg

 

Courgetteplakken bakken we in de grillpan

ook flink besprenkelen met olijfolie 

laat het maar mooie bruine ribbeltjes krijgen 

ook wederom omdraaien

aubergine plakken uit de oven en de oven voorverwarmen op 170 graden

20170628_21.jpg

Kaasmengsel maken

eieren goed door elkaar klutsen

Griekse yoghurt met de kazen door elkaar mengen

eieren erbij ,bloem erdoor en goed door elkaar roeren of mixen

Zwarte peper erbij strooien 


 

Nu gaan we de ovenschaal opmaken

eerst invetten

onderste laag aubergine plakken en vleessaus erover

Courgetteplakken erbovenop en daarboven de  vleessaus 

laagje paneermeel en dan de kaas-topping eroverheen

20170628_23.jpg

20170628_24.jpg
20170628_29.jpg

drie kwartier in de oven op 170 graden,het ruikt lekker en een mooie bruine bovenkant

Uit de oven en laat het een minuut of 5 staan rusten voor je de Moussaka aansnijd 

Tomatensalade erbij en een ouzo vooraf een echte Griekse maaltijd