20170802_36.jpg

Vandaag een Griekse moussaka niet KHA ,maar met aardappels en een heerlijk topping

Er staan 2 moussaka`s onder elkaar maar ze zijn allebei een beetje anders.

Neem er  ruim de tijd voor ,het neemt bijna 2 uur in beslag

waarvan de schaal moussaka 45 min in de oven staat

Wat hebben we nodig  2 pers.

 1 grote aubergine

2 aardappels

half pond rundergehakt of lamsgehakt

half blik tomaten 

1 ui

2 tenen knoflook

1 glas rode wijn

zwarte peper , gerookte paprikapoeder

Chilipoeder

gedroogde oregano

kaneel

nootmuskaat

paneermeel

Olijfolie  om te bakken

20170802_7.jpg
20170802_13.jpg

Voor de topping

 

2 grote lepels Griekse yoghurt

2 eieren 

 1 lepel bloem

  plak van 3 cm fetakaas 

 2 lepels ricotta

 


We beginnen met de oven voor te verwarmen op 200 graden

Aubergines in dunne plakken snijden

Leg ze op de ovenplaat en besprenkel ruim  met olijfolie


20170802_4.jpg

de plaat gaat de oven in waar  we ze bruin laten bakken ,het duurt even ,bij een niet zoutarm dieet ,gooi je een handje zout op de aubergines zodat het vocht eruit kan trekken ,en aangezien ik niet weet hoeveel zout er achter blijf ,doen we het niet.

Maar duurt het wel wat langer tot de aubergines gebakken en bruin zijn


 We gaan ondertussen het gehakt aan braden met de kruiden 

eerst even een uitje met de knoflook aanfruiten  in de olijfolie

Het gehakt erbij en goed rul  bakken met ui en knoflook

Kruiden erbij

 Als het gehakt bruin is het gas rode wijn erbij en dan het halve blik tomaten...

Een heel blik  is teveel en word het te nat

Laat het een uurtje pruttelen proef  of er nog kruiden bij moeten ,en zet het vuur wat hoger zodat het vocht verdampt

Het word tijd om de aardappelen te schillen en hele dunne plakjes te snijden ,doe dit met de mandoline.

Goed spoelen en koken een minuut of 7 en dan afgieten en even koud water erover laten stromen.

Laat even uitdruipen  in het vergiet


20170802_11.jpg
20170802_17.jpg

Als dit alles klaar is en de aubergines uit de oven ,laat ze even afkoelen

 ovenschaal invetten en op de bodem leg je de aubergines

daar bovenop de vleessaus dan aardappelplakjes 

ik had nog saus over  en doe dit op de aardappelplakjes 

Nog een laagje vleessaus erover en dan paneer meel ,

en nu komt de topping.

 


20170802_19-1.jpg
20170802_20-1.jpg

2 eieren kloppen en daarbij de Griekse yoghurt en de lepel bloem 

goed door elkaar roeren.

Snijd een stuk fetakaas af en verwarm het even tot het smelt.

Nu de gesmolten feta en ricotta door het eimengsel roeren en dit  gaat er over als topping 

Ik heb er nog wel wat witte peper door het kaasmengsel geroerd

20170802_21.jpg
20170802_24.jpg

De Moussaka gaat nu de oven in op 200 graden  voor 45 minuten

Even tijd om nog wat salade erbij te maken ,en een ouzo klaar te zetten ..mmm

en de keuken een beetje opruimen.

20170802_29.jpg
20479507_1416666085088223_2597081715748572651_n.jpg

De moussaka heeft een mooie kleur gekregen en pruttelt goed in de oven

Tijd om te eten ouzo erbij ,en het was heerlijk

er is veel over en morgen smaakt het nog beter  ,dat is altijd zo met dit soort gerechten,

de kruiden trekken in.

Eigenlijk moet je het maken en de dag erop pas eten ,maar ja je heb zo lang in de  keuken gestaan ,

Dan ga je niet wat anders maken voor die dag....