Home; zoutarme recepten » Jams maken » blauwe-bessenjam

am maken is niet moeilijk ,je moet er even de tijd voor nemen en lekker fruit in huis halen.

Vanmorgen was ik naar de markt en de blauwe bessen waren zo goedkoop ,1kg gekocht voor jam te maken en nog wat over  voor  in de yoghurt of om ijs van te maken

Als je zelf jam maakt weet je ook precies wat erin gaat mooi fruit,suiker zoveel jezelf wil

Houd je van heel zoet neem je wat suiker extra .

de verhouding die ik genomen heb is

750 gr.bessen

1 pond geleisuiker

1 zakje vanillesuiker (opotioneel..als je ervan houd)

1 limoen

Jampotjes die je gebruikt even een minuut of 10 steriliseren  in kokend water

luchtdrogen niet met een theedoek.

Bessen goed wassen slechte eruit halen en de eventuele steeltjes.

Laten drogen

Bessen in de pan met de geleisuiker en vanillesuiker alles even mengen en zet het een kwartiertje weg.

Opzetten op hoog vuur en laat maar goed borrelen en doorroeren

Zodat het geen kans krijgt om aan te branden

Laat het 10 minuten doorkoken 

Laatste minuut het citroen of limoensap erbij,heb je citroenzuur kun je een dessertlepel van indoen ,is allemaal om de jam langer goed te houden .

Doe even een metalen lepel in de pan met jam en laat het langzaam druppelen tot het wat is afgekoeld ,plakt het wat aan de lepel is de jam goed en hoeft niet verder te worden ingekookt..Anders nog even doorkoken op hoog vuur

Ik vind zelf het gemakkelijkst om de jam in een maatbeker te schudden ,dat verdeeld makkelijker zonder te knoeien 

potten tot  de rand vullen

Potten omdraaien zo word alles luchtdicht afgesloten

Ik had wat teveel en doe wat  in een schaaltje ,lekker voor morgen op de broodjes en in de yoghurt.

 

Dat is zo op ,anders even in de ijskast blijft het wel een weekje goed.

na een kwartier potjes omdraaien sticker erop wat het is met de datum