Home; zoutarme recepten » groente » stampot prei en champignons

Ik ben al een paar jaar zoutarm ,maar stampot maken ,was zo`n gerecht wat ik nog niet uitprobeerde ,het zat nog zo in mijn hoofd dat het met  rookworst ,gerookte spekjes en een pittige jus  moest ,en alles zout is te zout...hoe krijg je het op smaak zonder al die dingen niet te gebruiken..Vandaag vervang ik spekjes door wat ham 

Ik ga de eerste stampot maken met prei die heeft veel smaak van zichzelf

Ik heb veel gebruikt ,maar het is gelukt het was lekker ...volgende keer weer een stampot uitproberen


 

 

Mijn basis voor een soort jus werden champignons die ik bakte in roomboter met ui en knoflook en peper en paprikapoeder

Ik laat ik aan iedereen over of hij daar ook trek in heeft

Maar lekker is het


Voor 2 pers.

Aardappels zoveel als je denkt nodig te hebben

1 pond prei

1 dessertlepel honing

1 dessertlepel citroensap

1 lepel z/a mosterd

roomboter

thijm

melk

peper 

zoutarme kippenbouillon tablet

3 plakjes ham neem een soort met weinig zout

peterselie

champignons 

ui

1 teen knoflook

chilipoeder


Prei die maak ik vaak op deze manier maar dan alleen in grove stukken

Roomboter in de pan prei erin en even goed rondom even aan bakken 

half kopje bouillon of een kwart zoutarme bouillontablet in half kopje heet water dat over de prei

1dessertlepel honing en 1 dessertlepel citroensap erbij

kruiden met thijm en peper 

heel even garen met de deksel op de pan en het is gaar,vocht opvangen wat nog over is die gaat dor de aardappelpuree

Ondertussen staan natuurlijk ook de aardappels op


Als aardappels gaar zijn afgieten en stampen met wat preivocht  lepeltje mosterd  melk peper en een klontje roomboter en een beetje verse peterselie erdoor.

Ham in kleine blokjes snijden en er door heen lepelen gelijk met de prei,niet stampen

Gaat je met een juslepel  in het midden van de stampot maken en daar schep ik de champignons in

Ondertussen zijn mijn tartaartjes ook gaar en we kunnen aan tafel

 



P1200930.jpg